Roerstaafjes.nl webdesign and hosting

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Browser

Programma waarmee je op internet "surft". Bekende browsers zijn Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera en Safari. Al deze browsers zijn gratis te downloaden en te installeren.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Domein(naam)

Een gereserveerde naam op internet. Elke naam moet geregistreerd zijn bij een door ICANN geaccrediteerde registrar om geldig te zijn. Roerstaafjes.nl registreert zo'n beetje alle soorten domeinen. Bepaalde tekens (zoals spaties en @, & of %) kunnen niet worden gebruikt in de domeinnaam. Zie ook URL en TLD.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z E-mail

Electronic mail = elektronische post. Een elektronische tekst waarvan het begin speciale informatie bevat over afzender, geadresseerde en onderwerp. Mail wordt via smtp verzonden over het internet. Geldt als de "killer app": een toepassing van internet die op zichzelf al belangrijk genoeg is om mensen ertoe te bewegen een internetaansluiting te nemen. Voor meer uitleg over het instellen van je e-mail op je eigen PC, klik hier.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z FTP

File Transfer Protocol. Speciaal protocol voor het kopiëren van bestanden van en naar internet servers. Wordt gebruikt voor het zelf op een server plaatsen van bestanden. De Online beheeromgeving van Roerstaafjes.nl maakt een apart FTP-programma overbodig.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Hosting

Het als een gastheer (=host) ontvangen van bezoekers op een internet server. Je website staat op één van de servers van roerstaafjes.nl. Zodra iemand je domeinnaam intypt, wordt je site vanaf die server weergegeven.

HTML

Hyper Text Markup Language. Een veel gebruikte taal op het internet. In content management systeem worden je teksten bij opslaan automatisch omgezet in HTML. Zo kun je dus zonder "HTML-kennis" toch je eigen website onderhouden.

Hyperlink (link)

Een koppeling vanuit een pagina naar een andere pagina. Op je website kun je zowel naar eigen pagina's als naar pagina's van anderen linken. Door de hyperlink een andere kleur te geven dan de rest van de tekst is het duidelijk waar mensen kunnen klikken. Vaak zijn links onderstreept.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Internet

Het internet werd eind jaren '60 bedacht door het Amerikaanse ministerie van defensie. De bouw van het internet werd in de jaren '70 en '80 gedragen door de academische wereld, met een bijzondere rol voor de Unix software van de universiteit van Berkeley, Californië. De grote publieke doorbraak kwam in de jaren '90, nadat Tim Berners-Lee het world wide web uitgevonden had. Het world wide web is maar één van de gebieden van het internet. Andere gebieden zijn: e-mail, FTP (file transfer), chatten, etc.

IP adres

Internet Protocol. Iedere computer die een verbinding heeft met internet, heeft een eigen IP adres. Voor het bezoeken van websites wordt de domeinnaam gekoppeld aan het IP adres van de betreffende server.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Linux

Een operating system dat vanaf het begin van de jaren '90 onder leiding van Linus Torvalds werd ontwikkeld. Linux is open source software en het meest gebruikte operating system voor internet servers. Op de servers van Roerstaafjes.nl draait Linux.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Opensource

Software die door iedereen verbeterd mag worden, als hij deze verbeteringen maar niet exclusief doorverkoopt. Het hart van de open source beweging wordt gevormd door het GNU project van de Free Software Foundation. Bekende voorbeelden zijn Wikipedia en Linux.

Operating system

Besturingssysteem. De basis programmatuur van een computer. Bijvoorbeeld Microsoft Windows, Mac OS of Linux. Het Operating system is de schakel tussen gebruikersprogramma's en de hardware. Iedere computer heeft een Operating system.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Pop3

Post Office Protocol. Het protocol dat je e-mailprogramma gebruikt om e-mail op te halen van de mail server. POP gebruikt een login en password om te zorgen dat alleen jij je mail kan ophalen van je account. De mail wordt net zolang op de server bewaard tot je het met bijvoorbeeld Outlook (Express) of Thunderbird ophaalt.

Protocol

Een speciale "taal" waarmee computers een bepaald soort informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Computers gebruiken voor verschillende toepassingen verschillende talen. Protocollen die veel gebruikt worden, worden standaard protocollen genoemd.